Ο Σύλλογός μας είναι ένας από τους μακροβιότερους Συλλόγους της πατρίδας μας και με αρκετά μεγάλη ιστορία.

Η ιστορία του Συλλόγου μας αρχίζει με την λειτουργία του στις 1-10-1938 και την επωνυμία ‘Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας’. Σκοπός του τότε Συλλόγου ήταν, (επίκαιρος ακόμη και στις μέρες μας) ,η οργάνωση των κυνηγών να αποκτήσουν κυνηγετική συνείδηση για να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί θήρας, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όπως επίσης και η διατήρηση του θηραματικού πλούτου.(Δεν είχαν ανάγκη φαίνεται από εμπλουτισμό).Είχε πάρει το όνομα της Λαμίας αλλά περιελάμβανε όλες τις πόλεις τις κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου υπήρχε και ο περισσότερος πληθυσμός, του νομού Φθιώτιδας.

Πέρασε η κατοχή από τους Γερμανούς πέρασε και ο εμφύλιος και έρχεται το 1955 και με απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας αλλάζει ονομασία και γίνεται  Κυνηγετικός Σύλλογος Φθιώτιδας και συνεχίζει τις ίδιες δραστηριότητες από σχεδόν τα ίδια μέλη.(Για τη περίοδο αυτή υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι στη περιοχή Δομοκού και γύρω από την αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδας οι κάτοικοι έκαναν παράπονα για το μεγάλο αριθμό χηνών που διαχείμαζαν στην περιοχή και τα έξοδα που έκαναν να πληρώνουν  ανθρώπους επί 24ώρου βάσεως να κάνουν θόρυβο με ντενεκέδες για να διώχνουν τις χήνες έτσι ώστε να μη βοσκούν στα χωράφια τους με τα σπαρμένα στάρια.) Φανταστείτε τι κυνήγι υπήρχε εκείνη την εποχή.

Στη περίοδο της δικτατορίας ο Σύλλογος μας όπως και πολλοί άλλοι, σταμάτησε τη λειτουργία του. Το 1977 γίνεται ο χωρισμός των κυνηγητικών συλλόγων του νομού Φθιώτιδας ανάλογα με τα ιδρυθέντα Δασαρχεία και αλλάζει την ονομασία του έτσι όπως παραμένει μέχρι και σήμερα σαν Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας. Τα τελευταία χρόνια τα ενεργά μέλη μας (αυτά που βγάζουν άδεια) είναι περίπου 3000 συνάδελφοι και τα ανενεργά περίπου στις 6500. Σε έκταση περιλαμβάνει τη πόλη της Λαμίας   και επιπλέον περίπου 70 πρώην κοινότητες .Σε επίπεδο νομού είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος .

Το 1960 ιδρύεται το σκοπευτήριο με τα πρώτα 39 μέλη του. Ο χώρος του πρώτου σκοπευτηρίου δίνεται δωρεά στο Δήμο Λαμίας όπου στη θέση του κατασκευάστηκε για την εποχή του το υπερσύγχρονο Εθνικό Στάδιο Λαμίας όπου υπάρχει και εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών για αθλητικές δραστηριότητες μέχρι και τις μέρες μας. Αργότερα βέβαια αποκτείται  άλλο σκοπευτήριο το οποίο και επαναλειτουργεί μέχρι και σήμερα στα βόρεια προάστια της πόλης μας και σε μια έκταση 56 στρεμμάτων, όπου και πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις .

Η φετινή κυνηγετική περίοδος (2011-2012) ήταν από τις καλλίτερες από πλευράς καρπώσεων. Θηρεύτηκε αρκετά μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων και λαγών σύμφωνα με τις πρόχειρες καταμετρήσεις που έκανε ο Σύλλογος μας. Αυτό βέβαια νομίζω ότι οφείλεται, στις καιρικές συνθήκες , στη φύλαξη των βιοτόπων κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ορισμένοι ασυνείδητοι  λαθροθήρες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, στις γέννες που πήγαν αρκετά καλά(σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, λαγοί που γεννήθηκαν τον Γενάρη ξαναγέννησαν τον Αύγουστο με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξησή τους, όπως και στις θηλυκές γουρούνες ορισμένες από αυτές έφτασαν στο σημείο να γεννήσουν δύο φορές και την Άνοιξη και το Καλοκαίρι),άλλος παράγοντας είναι και η εύκολη εύρεση τροφής από πλευράς των θηραμάτων και η μη μεγάλη αύξηση των αρπακτικών. Ακόμη σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η παρουσία μπεκατσών με την ανάλογη κάρπωσή της. Σε πολύ μικρούς αριθμούς ήταν η συγκομιδή των ορτυκιών λόγω της μη ύπαρξής τους όπως και οι πέρδικες που θηρεύτηκαν ήταν ελάχιστες και ο μεγαλύτερος λόγος ήταν ότι πολλοί ‘περδικοκυνηγοί’ ευαισθητοποιήθηκαν από τη μικρή μείωση που παρατηρήθηκε με αποτέλεσμα να μη την κυνηγούν όπως παλιά. Οι τσίχλες πότε εμφανίζονταν και πότε εξαφανίζονταν με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη διάρκεια. Όσο για τα τρυγόνια υπήρχαν ορισμένα και σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε γνωστά τρυγονοτόπια χτυπήθηκαν στις πρώτες μέρες όπως και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη έγινε ένα καλό περασματάκι.

Υπήρχαν κρούσματα λαθροθηρίας  Το παράξενο ήταν ότι πολλοί από αυτούς που συνελήφθησαν δεν ήταν καν κυνηγοί και άλλοι δεν έβγαζαν καθόλου άδεια στο Σύλλογό μας. Σαν Δ.Σ. είμαστε ευχαριστημένοι με τα περιστατικά  που έπεσαν στην αντίληψή μας και το κάθε ένα είχε  την ανάλογη νόμιμη αντιμετώπιση. Με την εκλογή μας τον περασμένο Απρίλιο για  καλύτερη φύλαξη προσλάβαμε ένα ακόμη θηροφύλακα  και επί πλέον αποκτήσαμε ένα ακόμη όχημα 4χ4 και τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν κάτι παραπάνω από τα προσδοκώμενα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναγκαζόμαστε να ΄βγαίνουμε ΄ στα τοπικά κανάλια  τα οποία και τα ευχαριστούμε ,για την φιλοξενία τους ,και ενημερώνουμε μέσω αυτών  όλους τους κυνηγούς με ότι συμβαίνει σε θέματα κυνηγετικής δραστηριότητας  και αυτό το γεγονός έχει μετρήσει θετικά για την ενημέρωσή τους σε  και ακόμη θετικότερα σε θέματα  λαθροθηρίας ,κυνηγετικής παιδείας και γενικότερα σε ενημέρωση σε ότι αφορά το κυνήγι.

Σχετικά με τις άδειες είμαστε ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα περσινά(2010-2011)  και πάνω κάτω σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν πολύ μικρές αυξομειώσεις. Όσο με τις φιλοθηραματικές δραστηριότητες τις είχαμε πρώτες προτεραιότητες φέτος, πιστεύουμε ότι τα πήγαμε περίφημα και λόγω του ενεργού κλωβού εξοικείωσης και απελευθέρωσης πτερωτών θηραμάτων που διαθέτουμε στο Δ.Δ. της Ροδωνιάς που πραγματικά είναι πνεύμονας ζωής της γύρω και ευρύτερης περιοχής, και, αποτελέσματα αρχίζουμε και βλέπουμε με το πρόγραμμα΄ βελτίωση βιοτόπων για την άγρια πανίδα ΄ ,υδρομαστεύσεις,(καλλιεργήσαμε και τοποθετήσαμε δεξαμενές σε άγονες περιοχές όπου ενδημούν θηράματα)   και βέβαια όλα αυτά κάτω από τις οδηγίες και βοήθεια της Δ΄ ΚΟΣΕ και της Κ.Σ.Ε. που πάντα τους έχουμε αρωγούς, βοηθούς, συμβουλάτορες και χορηγούς της κάθε προσπάθειάς μας. Μη ξεχνάτε ότι ο νομός μας είναι αυτός που δέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό κυνηγών ειδικά από τη περιφέρεια Αττικής όχι μόνο λόγω της απόστασης αλλά και λόγω των θηραμάτων που διαθέτει κατά καιρούς.

Όσο για τις περιβαλλοντικές μας δράσεις είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι και αυτό το αποδεικνύουμε άλλωστε σε προγράμματα και δραστηριότητες φιλοπεριβαλλοντικές που κάνουμε ,  όπως καθαρισμό παραλιών-κυνηγότοπων, δεντροφυτέψεις, ομάδες πυρασφάλειας κ.λ.π. στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά πρέπει να τονίσουμε πολλοί συνάδελφοί μας παρά τον φόρτο εργασίας που έχουν ορισμένοι από αυτούς. Παρήγορο είναι πως οι συνάδελφοι καταπιάνονται με πλήθος εργασιών όπου πολλές από αυτές είναι χρήσιμες και για μας.

Για τη νεολαία μας πιστεύω ότι είναι όλα θέμα εκπαίδευσης και παραστάσεων που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε νέος έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει μια αντικειμενική άποψη για το κυνήγι. Πρέπει να λέγονται και να δείχνονται όλα όπως είναι πραγματικά χωρίς υπερβολές και ψέματα, τα παιδιά ξέρουν από πολύ νωρίς να ξεχωρίζουν την αλήθεια και να εκτιμούν ορισμένες καταστάσεις. Πρέπει να έρχονται από πολύ μικρά σε επαφή με τη φύση αλλά και με κυνηγετικές δραστηριότητες, βόλτες στο βουνό,  ανάλογες βέβαια  με την ηλικία τους. Ας χαρούν από μικρά τη συντροφιά ενός μικρού κυνηγόσκυλου και ας δεθούν μαζί του. Ακόμη ζητούμε και από το ίδιο το σχολείο τους να τους γίνεται η ανάλογη αντικειμενική πληροφόρηση σε κυνηγετικά θέματα. Να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις θηραματικές και περιβαλλοντικές που διοργανώνονται από κυνηγετικές οργανώσεις.  Για παράδειγμα υπηρετώ ως Διευθυντής στο Δημοτικό σχολείο Μώλου. Τα 150 παιδιά που έχει το σχολείο μου θα προσπαθήσω να τα φέρω σε επαφή και να συμμετάσχουν σε απελευθερώσεις θηραμάτων που θα πραγματοποιήσει ο Κ.Σ. Λαμίας ,σε δεντροφύτευσεις και καθαρισμό της παραλίας τους που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος σε συνεργασία μαζί τους. Κάτω από αυτές τις ενέργειες αρκετά θετικά στοιχεία θα τους μείνουν.

Πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί και να χαραχτεί μια νέα θηραματική πολιτική από πλευράς του Υπουργείου και στο τραπέζι συνομιλιών πρέπει να κάθονται και να συμμετέχουν ενεργά οι κυνηγετικές οργανώσεις και όχι οι Μ.Κ.Ο. που δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές κακό μας κάνουν.

Τα προϊόντα που μας έχουν κάνει γνωστούς και υπερήφανους είναι το καλό λάδι και κρασί που παράγουμε ,ελιές, τρυφερά αρνάκια, το γάλα και όλα τα τυροκομικά παράγωγά του,φυστίκια κ.λ.π..

Το Δ.Σ. το απαρτίζουν οι:

Πρόεδρος Ζωμένος Ανάργυρος-Χρήστος
Γεν. Γραμματέας Παπαχρήστος Αθανάσιος
Ταμίας Καλύβας Λάμπρος
Αντιπρόεδρος Κουτσούκος Κων/νος
Κοσμήτορας Γρίβας Ιωάννης
Σύμβουλος Τσικνής Ιωάννης
Σύμβουλος Ατματζίδης Νικόλαος
Σύμβουλος Λέντας Ιωάννης
Σύμβουλος Βεργιανίτης Αθανάσιος
Εξελεγκτική επιτροπή Γιαννούτσος Δημήτριος
Εξελεγκτική επιτροπή Καραντζάς Γεώργιος

 

Ο Σύλλογος μας έχει και γραμματέα την κ. Καρακώστα Ευαγγελία  που εδώ και 20 χρόνια προσφέρει  αρκετά στο Σύλλογό μας.

 Ο Γεν.Γραμματέας του Κ.Σ.Λαμίας

Παπαχρήστος  Αθανάσιος