Ο λαγός ή Λαγωός(λατινικά Lepus Europaeus)(Θηλαστικό,Οικογένεια λαγιδών) είναι τρωκτικό, φυτοφάγο θηλαστικό,με μήκος σώματος που φτάνει τα 75 εκ. και ουρά με μήκος 8 εκ. Το βάρος του φτάνει τα 4-6 κιλά..Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με το φυσικό του περιβάλλον και την ηλικία του(συνήθως καστανοκίτρινο στην ράχη και λευκό πίσω και στην κοιλιά) .Είναι πολύ γρήγορο και ευκίνητο ζώο (μπορεί να τρέξει με ταχύτητα έως και 70 Km/ώρα,αλλά ποτέ σε ευθεία, ώστε να παραπλανεί τους διώκτες του).Μπορεί να πηδήξει πάνω από 5 μέτρα.Eχει περιορισμένη όραση,αλλά οξύτατη ακοή.Ζει περίπου 7-8 χρόνια.
Κατοικεί σε πεδιάδες και δασώδεις βουνοπλαγιές αλλά και σε υψόμετρα έως 1500 μ. Είναι νυκτόβιο ζώο και τρέφεται με φρέσκο χορτάρι,ρίζες και φλούδες δένδρων,τρυφερούς βλαστούς κωνοφόρων,λαχανικά,τεύτλα κλπ. . Την φωλιά του (λαγούμι) την κατασκευάζει σε μικρό βάθος το καλοκαίρι και μεγαλύτερο τον χειμώνα. Γεννά από το πρώτο έτος της ηλικίας του,έως και 4 φορές τον χρόνο από 1-4 μικρά.Η εγκυμοσύνη του διαρκεί 30 περίπου μέρες. Τα μικρά γεννιούνται με τρίχωμα και ανοιχτά μάτια, θηλάζουν 5-6 ημέρες και έπειτα αφήνονται στην τύχη τους. Αν επιβιώσουν, γίνονται ενήλικα άτομα στους 15 μήνες.Εχθροί του είναι τα αρπακτικά,τα φίδια,το κουνάβι,η αλεπού,ο λύκος.
Η μεγαλύτερη μάστιγα όμως για τον λαγό,είναι η παράνομη θήρευσή του την νύχτα με τα φανάρια από άνανδρους λαθροθήρες,που καμιά σχέση δεν έχουν με τους πραγματικούς κυνηγούς και τα κυνηγετικά ιδεώδη.
Το κυνήγι του επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου,μόνο Τετάρτη-Σάββατο και Κυριακή,με όριο θήρευσης 1 λαγό κατά άτομο(όπως αναφέρεται στην τελευταία ρυθμιστική για το έτος 2011).

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε νέα του Συλλόγου , εγγραφείτε στην παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας το email σας!