O Aγριόχοιρος (sus scrofa)(Συνομοταξία Χορδωτά-Ομοταξία Θηλαστικά-Τάξη Αρτιοδάκτυλα-Οικογένεια Συίδες)

Συναντάται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στις νήσους Σάμο και Λέσβο..Είναι είδος δασόβιο. Ζει στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων, δρυός, καστανιάς και οξιάς. Συχνά όμως μετακινείται για αναζήτηση τροφής σε ελώδεις εκτάσεις, σε γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύουν με δάση ή ακόμα και στην αλπική ζώνη.Ζει κατά μέσο όρο 10 χρόνια.Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 170-200 κιλά(σπανίως έχουν καταγραφεί ζώα με βάρος έως και300 κιλά).Εχει μήκος σώματος απο 110-180 cm και ύψος από 85-115 cm,με μήκος ουράς 15-20 cm. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή,ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη(έχει αχρωματοψία).Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 km/h . Γίνεται επικίνδυνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα μικρά του ή όταν είναι τραυματισμένο.Έχουν σημειωθεί θανάσιμοι τραυματισμοί κυνηγών από αγριόχοιρους.

Ο αγριόχοιρος είναι ζώο παμφάγο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς. Συχνά κάνει επιδρομές σε καλλιέργειες (πατάτας,καλαμποκιού,παντζαριού).Το διαιτολόγιο του συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, έντομα, ερπετά, τρωκτικά,αλλά και ψοφίμια.

Οι αγριόχοιροι ζουν σε ομάδες(αγέλες)των 15-20 ατόμων,οι οποίες αποτελούνται από την μητέρα και τα μικρά έως δύο ετών,με αρχηγό της αγέλης το γηραιότερο θηλυκό.Η μετακίνηση της ομάδας για την τροφή γίνεται σε όλες σχεδόν της ώρες της ημέρας (όταν δεν ενοχλείται) και με συχνά διαλείμματα τις μεσημεριανές ώρες κυρίως. Όταν ενοχλείται έντονα (όπως στην περίοδο του κυνηγίου)η μετακίνηση γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε περιόδους με έλλειψη τροφής, η ομάδα μπορεί να διανύσει έως και80 χιλ..Είναι είδος πολυγαμικό. Η περίοδος ζευγαρώματος είναι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου.Η κυοφορία στις πρωτότοκες θηλυκές διαρκεί 114-130 ημέρες, ενώ στις ώριμες 133-140. Γεννούν από 3 έως 10 μικρά.Τα θηλυκά ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24.Την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους,τα μικρά παραμένουν στη φωλιά τους για προστασία.Ο θηλασμός τους διαρκεί 2-3 μήνες. Γεννιούνται με κοκκινωπό χρώμα με τις χαρακτηριστικές ανοικτοκίτρινες ραβδώσεις,οι οποίες διατηρούνται έως την ηλικία των 6 μηνών(απαγορεύεται η θήρα τέτοιων μικρών).Μετά τους 6 μήνες,το χρώμα τους γίνεται καφέ, ενώ στον χρόνο αποκτούν τον χρωματισμό της ομάδας των ενηλίκων και ανεξαρτητοποιούνται. Η θνησιμότητα των νεογνών είναι μεγάλη τους πρώτους μήνες και φτάνει το 40-50%(μεγαλύτεροι εχθροί του είναι ο λύκος και ο αγριόγατος).Σε ευνοϊκές περιόδους πολυκαρπίας είναι δυνατόν να γίνουν δύο γέννες το χρόνο, μία τον Ιανουάριο και η δεύτερη στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου,επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου (μόνο Τετάρτη,Σάββατο και Κυριακή),από ομάδες έως και 10 κυνηγών,με όριο κάρπωσης τα τέσσερα άτομα(αγριόχοιρους)για την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα δύο για την Πελοπόννησο(σύμφωνα πάντα με την ρυθμιστική απόφαση για το κυνηγετικό έτος 2011).Εχει τεράστια σημασία,η αποφυγή θήρευσης του κυρίαρχου θηλυκού,γιατί τότε η αγέλη αποσυντονίζεται και είναι ευάλωτη.Γενικώς θα πρέπει να αποφεύγεται η θήρευση των θηλυκών και να επιδιώκεται η θήρευση των ανώριμων αρσενικών(έως 2 ετών),γεγονός που ωφελεί την αναπαραγωγή.

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε νέα του Συλλόγου , εγγραφείτε στην παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας το email σας!