ΦΑΣΑ Φάσα (Columba palumbus) της τάξης columbiformes το γένος Columba και το είδος palumbus ζει σε όλη την Ευρώπη ενώ διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη τη βορειοδυτική Αφρική και νοτιοανατολική Αία.

Το μήκος του σώματος είναι περίπου 40-42 εκ.το βάρος της 465 έως και570 γρ., ενώ το μήκος των φτερών της κυμαίνεται 75 με 80 εκ..

Οι πληθυσμοί της παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα σε όλες σχεδόν τις περιοχές αν και η καταμέτρησή της είναι αρκετά δύσκολη. Διανύει μεγάλες αποστάσεις πετώντας με μέση ταχύτητα 70-80χμ/ώρα.  Προτιμά τα κωνοφόρα  δάση    και τρέφεται από σπόρους σιταριού, καλαμποκιού, βαλανίδια  από οξιά, πουρναριού και άλλου είδους σπόρους.

Γεννάει 2-3 φορές τον χρόνο από 2-3 αυγά τα οποία και επωάζει περίπου 16 ημέρες. Κατά την περίοδο της μετανάστευσης σχηματίζει μεγάλα σμήνη και τα πρώτα κοπάδια φτάνουν στη χώρα μας τα μέσα του Οκτώβρη όταν βέβαια στη βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Για την εύρεση τροφής μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις αλλά έχει το χάρισμα να αντιλαμβάνεται εύκολα τον κίνδυνο για αυτό και είναι αρκετά καχύποπτη.

 

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε νέα του Συλλόγου , εγγραφείτε στην παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας το email σας!