Ταχύρυθμη εκπαίδευση εκκολαπτόμενου Κυνηγού

Γράφει ο Βαγγέλης Ρίζος

Αν ένα από τα εγγόνια μου, εν όψει της έναρξης της κυνηγητικής περιόδου, έλεγε ότι θέλει να γίνει κυνηγός, αφ’ ενός θα πέταγα από τη χαρά μου και αφ’ ετέρου θ’ άρχιζα να του κάνω ταχύρυθμη εκπαίδευση στα σχετικά θέματα της κυνηγετικής δραστηριότητας.- Θα του μάθαινα όσα περισσότερα γνωρίζω, εντελώς συνοπτικά, απλά και κατανοητά και με ελάχιστες επεξηγήσεις, με σκοπό να τον βγάλω το συντομότερο στην εξοχή με όπλο.- Για να τον κυριεύσει το σαράκι του κυνηγού πριν το μετανιώσει.

Επειδή στη θέση μου μπορεί να βρίσκονται κι’ άλλοι παππούδες ή πατεράδες, θα αναφερθώ στο είδος και στο περιεχόμενο της ταχύρυθμης κυνηγετικής εκπαίδευσης, που προτείνω, για την διαμόρφωση της κυνηγετικής παιδείας των εκκολαπτόμενων κυνηγών.

1. ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ

Τα επιτρεπόμενα λειόκαννα κυνηγετικά όπλα έχουν κάννες μεγαλύτερες των 50 εκ. και συνολικό μήκος μεγαλύτερο του 1,00 μέτρου.- Τέτοια όπλα θεωρούνται τα μονόκαννα, τα δίκαννα (πλαγιόκαννα και αλληλεπίθετα – καλούμενα και super pose) και οι καραμπίνες (ημιαυτόματες και επαναληπτικές).

Αποτελούνται κυρίως από το κοντάκι, την βάση, το μηχανισμό πυροδότησης και την κάννη ή τις κάννες.- Στο πρώτο μέρος της κάννης βρίσκεται η θαλάμη (όπου τοποθετείται το φυσίγγι) και αμέσως μετά ακολουθούν ο κώνος προσαρμογής, ο αυλός ή σωλήνα της κάννης και το τσόκ.- Ο κώνος προσαρμογής είναι το κωνικό τμήμα, που περνάει ομαλά τα σκάγια από τη διάμετρο της θαλάμης στη διάμετρο του αυλού.- Στο τέλος βρίσκεται το τσοκ που είναι μια στένωση επί του αυλού της κάννης.

Στα σύγχρονα όπλα διαμετρήματος 12 υπάρχουν θαλάμες μήκους 70, 76 και 89 χιλ.- Για την πρώτη χρησιμοποιούνται «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ» φυσίγγια μήκους μέχρι 70 χιλ. για την δεύτερη φυσίγγια μήκους μέχρι 76 χιλ. και για την επόμενη όλα τα φυσίγγια.

Η σύσφιξη του αυλού της κάννης (τσοκ) παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή κατανομή των σκαγιών.- Κανένα άλλο μέρος της κάννης ή του όπλου δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση της τουφεκιάς.- Τα τσοκ συνήθως – στα σύγχρονα όπλα – είναι πέντε και διακρίνονται σε:

– Κύλινδρος ή ***** (με σύσφιξη μηδενική επί του αυλού της κάννης )

– Βελτ. Κύλινδρος » **** (με σύσφιξη 0,25 χιλ.επί του αυλού της κάννης )

– Μισό » *** (με σύσφιξη 0,50 χιλ. επί του αυλού της κάννης )

– Βελτ. Μισό » ** ( με σύσφιξη 0,75 χιλ. επί του αυλού της κάννης )

Full » * (με σύσφιξη 1,00 χιλ. επί του αυλού της κάννης )

Η δοκιμή των όπλων γίνεται σε τράπεζες δοκιμών (όπου υπάρχουν), ή στα εργοστάσια κατασκευής των όπλων, με πιέσεις κατά 30% μεγαλύτερες της καθημερινής χρήσης τους.- Οι δοκιμές, (όπου υπάρχουν τράπεζες δοκιμών), τυπώνονται – σφραγίζονται, στη βάση ή στην κάννη των όπλων, με παράξενα σχήματα διαφορετικά για κάθε τράπεζα.- Οι νέοι κυνηγοί πρέπει να μπορούν να τις διαβάζουν – ερμηνεύουν, τουλάχιστον εκείνες του όπλου τους.

Το ωφέλιμο βεληνεκές του λειόκαννου όπλου είναι η απόσταση που μπορούμε να καταβάλουμε το θήραμα (περίπου 35 – 45 μέτρα).- Το δραστικό βεληνεκές είναι η απόσταση που τα σκάγια μας παραμένουν επικίνδυνα (περίπου 150 – 250 μέτρα).- Το μήκος της κάννης δεν αυξάνει το βεληνεκές του όπλου και ούτε βελτιώνει την κατανομή έναντι των κοντόκαννων όπλων.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ

Τα φυσίγγια διακρίνονται από τη διάμετρο και το μήκος του κάλυκα, (π.χ. 12/70), από το βάρος και το μέγεθος των σκαγιών και από το είδος της έμφραξης (τάπας) της πυρίτιδας.- Οι εμφράξεις (τάπες) είναι πλαστικός συγκετρωτήρας, μάλλινη τάπα και πλαστικός αποκεντρωτήρας (για τα φυσίγγια διασποράς).- Τα φυσίγγια διασποράς ανοίγουν σε μικρή απόσταση τη τουφεκιά (επειδή ακυρώνουν το τσοκ της κάννης), ενώ εκείνα με συγκετρωτήρα και με μάλλινη τάπα έχουν καλύτερη κατανομή σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ανάλογα με το τσοκ της κάννης.

Τα φυσίγγια με χοντρά σκάγια πάνε μακρύτερα, διατηρούν αρκετή ενέργεια και προορίζονται για τα μεγαλύτερα θηράματα, ενώ τα φυσίγγια με νούμερα σκαγίων 7,8,9 και 10 είναι κατάλληλα για την καταβολή των μικρότερων πτερωτών θηραμάτων.

Η επιλογή του φυσιγγιού είναι συνάρτηση κυρίως του θηράματος που κυνηγάμε.- Το καλύτερο φυσίγγι είναι το ασφαλές φυσίγγι.– Αυτό που αποδίδει καλύτερη συγκέντρωση, που σκοτώνει ακαριαία το θήραμα και μας εξασφαλίζει κυνηγετικές επιτυχίες.- Προτείνω στους νέους κυνηγούς να χρησιμοποιούν φυσίγγια από αναγνωρισμένους κατασκευαστές.

3. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗ

Η σκόπευση μαθαίνεται σε δασκάλους κυνηγετικής σκοποβολής ή με πρακτική εξάσκηση πάντα κοντά σε κάποιον παλιό εξειδικευμένο κυνηγό.- Κοντά τους, θα μάθετε αρκετά για τη σκόπευση, για το κυνήγι, τα θηράματα και θα αποκτήσετε καλά αντανακλαστικά και αυτοκυριαρχία.

Σκοπεύουμε καλά όταν έχουμε καλή και σταθερή επώμιση και το κοντάκι του όπλου ταιριάζει στο σώμα μας.- Σκοπεύουμε μ’ ανοιχτά και τα δύο μάτια (διόφθαλμη σκόπευση), εστιάζουμε στο στόχο και δίνουμε αρκετή προσκόπευση.- Χωρίς προσκόπευση η τουφεκιά μένει πίσω και τα σκάγια πάνε στο γάμο του καραγκιόζη.

Το εύρος της προσκόπευσης διαφέρει από κυνηγό σε κυνηγό και αποτελεί μια προσωπική εμπειρία που αποκτάται από τη συνεχή εξάσκηση στον κυνηγότοπο ή στο σκοπευτήριο. Μόνο βασιζόμενοι σε προσωπικές εμπειρίες και εκτιμήσεις, που θα αποκτήσουμε στον κυνηγότοπο, θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε σωστά τη προσκόπευση για κάθε θήραμα και για κάθε πορεία που ακολουθεί.- Εκείνο που μπορώ να συμβουλέψω τους νέους κυρίως κυνηγούς είναι να σημαδεύουν ‘’ΜΠΡΟΣΤΑ’’.- Ακόμη κι αν είναι μεγάλη η προσκόπευση υπάρχει πιθανότητα κάποια από τα καθυστερημένα σκάγια της βολής να κρατήσουν το θήραμα.

4. ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

Ο κυνηγός πρέπει να αναγνωρίζει τα θηράματα που επιτρέπονται.- Η καταβολή μη επιτρεπόμενων θηραμάτων τιμωρείται με πρόστιμο και φυλάκιση.

Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού (τριχωτά και πτερωτά) αναφέρονται στην σχετική ετήσια ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.- Η απόφαση αυτή καθορίζει εκτός από τα είδη των θηραμάτων, το χρόνο, τις ημέρες της εβδομάδας και το νούμερο των ατόμων που επιτρέπονται, να καταβληθούν από κάθε κυνηγό ή ομάδα κυνηγών σε κάθε έξοδο.

Τα πιο δημοφιλή τριχωτά είναι ο λαγός και το αγριογούρουνο. Και τα δύο επιτρέπονται να κυνηγηθούν κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο σε ποσότητα για μεν το λαγό ένα άτομο για κάθε κυνηγό ανά έξοδο, ενώ για το αγριογούρουνο 6 έως 10 άτομα (ανάλογα με τη περιοχή) ανά ομάδα κυνηγών και ανά έξοδο.

Οι νέοι κυνηγοί πρέπει να μελετούν όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στην ετήσια ρυθμιστική και να τις τηρούν απαρέγκλιτα.

5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κανένα σύστημα ασφάλειας των όπλων δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια.- Ασφαλές όπλο, (για τα μονόκαννα και τα δίκαννα), είναι μόνο το ανοικτό όπλο.- Για τις καραμπίνες, μόνο η αφαίρεση των πυρομαχικών από τον μηχανισμό πυροδότησης, τις καθιστά ασφαλείς.

Να μην ξεχνάμε ότι το όπλο έχει ως μοναδικό προορισμό να σκοτώνει.- Ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και να μην εμπιστευόμαστε τυφλά την καλή λειτουργία του και κυρίως την ασφάλειά του, όταν είναι γεμάτο. Επίσης λέμε συχνά ότι «το άδειο όπλο σκοτώνει». Καθαρίζοντας ή επιδεικνύοντας το όπλο μας, νομίζουμε ότι είναι άδειο, ενώ έχουμε ξεχάσει ένα ή δύο φυσίγγια στις θαλάμες τους.- Και να θυμάστε ότι: «Γεμάτο όπλο στο σπίτι σημαίνει εγκληματική αδιαφορία».

Τελειώνω με πέντε απαράβατους κανόνες για την ασφάλεια των όπλων και κατ’ επέκταση του χρήστη (κυνηγού):

1. Δεν βάζουμε ποτέ (μα ποτέ) στη θαλάμη του όπλου μας φυσίγγι μήκους μεγαλύτερο του μήκους της θαλάμης.

2. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φυσίγγια που παράγουν πιέσεις μεγαλύτερες της καθημερινής χρήσης του όπλου μας.

3. Τα φυσίγγια με την ένδειξη 1050 Bars ρίχνονται μόνο (τονίζω το μόνο), από όπλα που έχουν δοκιμαστεί σε πιέσεις 1370 Bars. Αυτά τα όπλα είναι συνήθως μάγκνουμ, έχουν θαλάμη 76 χιλ. ή 89 χιλ. και έχουν κατασκευασθεί μετά το 1997.

4. Κάθε νέος (και όχι μόνο) κυνηγός, πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει το είδος, το μέγεθος και τις πιέσεις που αναπτύσουν τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί με το όπλο του.- Πρέπει να είναι συμβατά με το όπλο του και

5. Καθαρίζουμε το όπλο μας μετά από κάθε έξοδο, έστω κι αν δεν το χρησιμοποιήσαμε.- Το ελέγχουμε και το συντηρούμε μία φορά το χρόνο, σε επαγγελματία οπλουργό.- Και δεν το αποθηκεύουμε σε δερμάτινη θήκη επειδή κρατάει υγρασία.