Ο εμβολιασμός, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με ειδικά δολώματα, δεδομένου ότι οι αλεπούδες αποτελούν την κύρια πηγή του ιού της λύσσας στην Ελλάδα.

Από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διενεργήσει στις περιοχές Ευρυτανίας και ορεινής Φθιώτιδας εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων

Η λύσσα προσβάλλει και τον άνθρωπο και είναι θανατηφόρα νόσος, εφόσον δεν χορηγηθεί έγκαιρα η ενδεδειγμένη αντιλυσσική αγωγή. Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 έως και τον Οκτώβρη του 2012, οπότε και εντοπίστηκε και απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο. Επρόκειτο για μία κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί 29 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 25 σε κόκκινες αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα. Η νόσος εισήχθη στην Ελλάδα από γειτονικά κράτη όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα λύσσας, ενώ το φαινόμενο παρουσιάζει εξάπλωση.

Προσοχή στα δολώματα

Σε ό,τι αφορά τα εμβολιακά δολώματα ενημερώνεται το κοινό ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

– Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

– Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται να τα ακουμπούμε ή να τα πατούμε. Απαγορεύεται να έρθουμε σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

– Πρέπει ο πολίτης να ενημερώνει άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ύποπτα ζώα, δηλαδή οποιοδήποτε ζώο το οποίο εμφανίζει νευρική, επιθετική ή περίεργη συμπεριφορά, με υπερευαισθησία στο φως και τους θορύβους, που εμφανίζουν δυσκολία στην κίνηση ή νεκρά ζώα και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε δασικές και ορεινές περιοχές. Τα υγιή ζώα δεν κινδυνεύουν από την κατανάλωση των δολωμάτων -εμβολίων- είναι μάλιστα δυνατόν να αναπτύξουν αντισώματα κατά της λύσσας.

Η επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2013.