Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του συλλόγου «Τραχίνα» προς το σύλλογό μας , με σκοπό την ενημέρωση όλων των μελών μας, για την  ασφαλή διέλευση των αθλητών στον επικείμενο αγώνα  ορεινού τρεξίματος με την ονομασία «Hercules Marathon»

 

Προς:

Κυνηγετικό Σύλλογο Λαμίας

Ο σύλλογός μας με την επωνυμία Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα» διοργανώνει τον αγώνα ορεινού τρεξίματος με την ονομασία «Hercules Marathon» (www.herculesmarathon.gr) για 16η συνεχόμενη χρονιά και περιλαμβάνει τρεις διαδρομές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο όρος Οίτη.

Χαρακτηριστικά

Μεγάλη διαδρομή: 42χλμ

Ημερομηνία διεξαγωγής: 25/09/2022

Εκκίνηση: Υπάτη Φθιώτιδας 08:00

Τερματισμός: Υπάτη Φθιώτιδας

Περάσματα: Κορυφή Πύργος, κορυφή Τούρλα, Κορυφή Αλύκαινα, κορυφή Γρεβενό

Οι μικρότεροι αγώνες των 16χλμ και 6,5χλμ κινούνται σε μικρότερα υψόμετρα. Οι αθλητές κινούνται σε ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους με διέλευση μέσα από τα χωριά που αναφέρονται παρακάτω:

Υπάτη, Καπνοχώρι, Καστανιά, Νεοχώρι

Όλες οι πληροφορίες για τους αγώνες αναφέρονται στο www.herculesmarathon.gr. Θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων και όλες τις απαραίτητες άδειες τέλεσης από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Δασαρχείο. Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν ξεπερνούν τους 500 Στο παράρτημα που ακολουθεί φαίνονται όλα τα στοιχεία των διαδρομών με λεπτομέρειες.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας, για την ασφαλή διέλευση των αθλητών.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας

Κούτσικος Ιωάννης                                 Τσάμης Ευάγγελος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Μαραθώνιος 42χλμ

Κατέβασμα για gps: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=fzadabywlpptvbba

Η εκκίνηση γίνεται στην κεντρική πλατεία της Υπάτης και τα πρώτα 500μ. είναι σε άσφαλτο και τα επόμενα 500μ. σε έντονα ανηφορικό χωματόδρομο. Ξεκινά το μονοπάτι με κατηφορική κλίση που κατεβάζει στο ποτάμι. Περνάμε κρεμαστή γέφυρα (τύπου Θηβέτ) και ανηφορίζουμε μέχρι το Καπνοχώρι όπου το 1ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί ανηφορικός χωματόδρομος (μόνο 500μ. μονοπάτι) οδηγεί στο χωριό Καστανιά όπου και το 2ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί μονοπάτι που κόβει συνεχώς κάθετα ασφαλτόδρομο οδηγεί στο διάσελο της Πάθενας με την υπέροχη θέα προς τα Βαρδούσια και την Γκιώνα. (3ο ΣΤ.ΑΝ.). Η ανηφόρα συνεχίζεται μέχρι την κορυφή Τούρλα 1779μ. στο 13,4χλμ. Αμέσως μετά συναντάμε το ξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων όπου υπάρχει πηγή με νερό. Από εκεί μια έντονη κατηφόρα οδηγεί στο ψηλότερο σημείο (1335μ.) του χωριού Νεοχώρι (4ο ΣΤ.ΑΝ.). Εκεί έχουμε εξαιρετική θέα μέχρι το Βελούχι, τα Άγραφα και την Οξυά. Εδώ είναι το πρώτο σημείο αποκλεισμού με όριο τις 4:30 ώρες.
Μια δύσκολη ανάβαση ξεκινά από εδώ μέχρι την ψηλότερη κορυφή της Οίτης τον Πύργο 2152μ. Μεσολαβεί το 5ο ΣΤ.ΑΝ. στη θέση Δρακοπηδήματα ενώ στην κορυφή υπάρχει Σ.ΕΛ. και οι αθλητές οφείλουν να περάσουν ακριβώς από το υψομετρικό κολωνάκι. Μετά την κορυφή το μονοπάτι είναι έντονα κατηφορικό και βράχινο οπότε χρειάζεται προσοχή. Στη θέση Διάσελο υπάρχει το 6ο ΣΤ.ΑΝ.(1938μ.) Μικρή ανηφόρα αλλά απότομη, μας οδηγεί στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της Οίτης, την Αλύκαινα.(2052μ.). Ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στη θέση Λιβαδιές όπου είναι και το κεντρικότερο σημείο του Εθνικού Δρυμού Οίτης.
Στις Λιβαδιές (7ο ΣΤ.ΑΝ.) είναι ο κεντρικός σταθμός ανεφοδιασμού του αγώνα. Οι αθλητές αφού περάσουν από αυτό θα ανεβούν στην 2η ψηλότερη κορυφή της Οίτης, το Γρεβενό 2114μ. (Σ.ΕΛ.) από πολύ έντονα ανηφορικό μονοπάτι με μέγιστη κλίση 30º. Θα τους αποζημιώσει όμως η θέα της θάλασσας του Μαλιακού και της Εύβοιας. Από το ίδιο μονοπάτι επιστρέφουν στις Λιβαδιές (8ο ΣΤ.ΑΝ.). όπου μπορούν να έχουν ξανά ανεφοδιασμό.
Η συνέχεια είναι για λίγο σε χωματόδρομο σχεδόν επίπεδο, περνώντας δίπλα από το ορειβατικό καταφύγιο της Οίτης. Αμέσως μετά αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι και στη θέση Περδικόβρυση υπάρχει το (9ο ΣΤ.ΑΝ.). Το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικό και δίνει δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες. Στη θέση Ροδοκάλο είναι το 10ο ΣΤ.ΑΝ. Αμέσως μετά το μονοπάτι περνά δίπλα από το κάστρο της Υπάτης και η κατάληξή του είναι στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.

Ημιμαραθώνιος 16,2χλμ

Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου είναι κοινή στα 7 πρώτα χιλιόμετρα με αυτή του Μαραθωνίου (δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην αντίστοιχη περιγραφή).
Μέχρι το 2ο ΣΤ.ΑΝ. στο χωριό Καστανιά συμπίπτουν. 60μ. μετά το ΣΤ.ΑΝ. η διαδρομή του ημιμαραθωνίου στρίβει αριστερά (δεξιά ο μαραθώνιος) ακολουθώντας κίτρινα πλέον σημάδια σε δέντρα και βράχους. Κινούμαστε ισουψός περνώντας από παλιά χωράφια. Φτάνουμε σύντομα σε ρέμα το οποίο περνάμε (ελάχιστο νερό) και ανηφορίζουμε ελαφρώς μέχρι το ξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου όπου υπάρχει πηγή με νερό (10χλμ.)

Μια έντονη ανηφόρα μας οδηγεί στην κορυφή του Πετρωτού 1263μ. στο 10,9χλμ. Αυτή η κορυφή είναι ένα ομαλό λιβάδι και έχει τη φήμη της ομορφότερης θέας από την Οίτη στην κοιλάδα του Σπερχειού. Αφού γίνει καταγραφή στο Σ.ΕΛ. από τον κριτή  κατηφορίζουμε προς το διάσελο σε πετρώδες ασαφές μονοπάτι. Από το διάσελο εισερχόμαστε σε πολύ όμορφο δάσος κατηφορίζοντας. Λίγο προσοχή χρειάζεται λόγω ολισθηρότητας τοπικά σε 1-2 σημεία. Στο 13χλμ. περνάμε ρέμα και ανηφορίζουμε ελαφρώς φτάνοντας σε χωματόδρομο. Αριστερά μας οδηγεί στο 3ο ΣΤ.ΑΝ. 13,5χλμ. με την ονομασία «Ροδοκάλο» (κοινό πάλι με το μαραθώνιο).

Η υπόλοιπη διαδρομή είναι πάλι κοινή με αυτή του μαραθωνίου μέχρι τον τερματισμό.

Δείτε τη διαδρομή στο: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=mqjalgeatudstxqt

Μονοπάτι Φαρμακίδων 6,5χλμ

Η εκκίνηση γίνεται στην κεντρική πλατεία της Υπάτης και τα πρώτα 500μ. είναι σε άσφαλτο και τα επόμενα 500μ. σε έντονα ανηφορικό χωματόδρομο. Ξεκινά το μονοπάτι με κατηφορική κλίση που κατεβάζει στο ποτάμι. Περνάμε κρεμαστή γέφυρα (τύπου Θηβέτ) και στη συνέχεια περνάμε το μεγάλο ποτάμι τον Ξηριά. Το μονοπάτι από εδώ γίνεται έντονα ανηφορικό και είναι χωμάτινο αλλό λίγο σαθρό. Ανηφορίζουμε μέχρι το Καπνοχώρι όπου το 1ο ΣΤ.ΑΝ. Αμέσως μετά το ΣΤΑΝ (50μ.) θέλει προσοχή καθώς δεν συνεχίζουμε ευθεία όπως οι μεγάλες διαδρομές. Στρίβουμε αριστερά σε δευτερεύον δρομάκι και μετά από 300μ. αρχίζει το κατηφορικό μονοπάτι που με ξύλινα σκαλοπάτια οδηγεί πάλι στον Ξηριά. Τέμνουμε κάθετα την διαδρομή που τρέξαμε προηγουμένως και από άλλο μονοπάτι με ξύλινα γεφύρια (παλιός υδραύλακας) φτάνουμε στην άσφαλτο και κατευθυνόμαστε προς Υπάτη. Ο τερματισμός είναι στην πλατεία όπου η εκκίνηση αλλά κάνοντας μια μικρή ανηφορική παράκαμψη θα τερματίσουμε με την φορά που τερματίζουν και οι άλλοι δύο αγώνες.