γέρος κυνηγός

Κατά καιρούς έχουμε όλοι μας ακούσει από τους «αντί» για το πόσο παράνομοι είμαστε σαν κυνηγοί.
Ακούγοντας τα λεγόμενά τους, τα οποία μάλιστα και περιφέρουν σε έντυπο αλλά πολύ περισσότερο σε ηλεκτρονικό τύπο, θα πίστευε κανένας ότι στην πλειοψηφία μας είμαστε λαθροθήρες.

Πάλι όμως η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτό που οι οικο-ζωο-ευαίσθητοι (και πολλές φορές παχυλά επιδοτούμενοι) σωτήρες της πανίδας και του περιβάλλοντος γενικότερα προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν κανόνα.Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον απολογισμό του έργου της θηροφυλακής τους διαψεύδουν κατηγορηματικά μιας και οι έλεγχοι κάθε Ομοσπονδίας φτάνουν στις δεκάδες χιλιάδες ετησίως ενώ οι παραβάσεις μόνο σε λίγες εκατοντάδες. Ευτυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται καμίας παρερμηνείας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

Ενδεικτικά και με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Δ’ ΚΟΣΕ από 01-01-2012 έως 31-12-2012 οι 68 θηροφύλακες της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν 67.769 ελέγχους, διαπιστώνοντας συνολικά 803 παραβάσεις του νόμου περί θήρας, αλλά και άλλα παραπτώματα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Βλέποντας τον πίνακα αριστερά μας διαπιστώνουμε ότι μόλις 725 παραβάσεις περί θήρας διαπιστώθηκαν οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,07% των κυνηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν παράνομοι. Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιοι πιθανόν να βρέθηκαν παράνομοι για παραπάνω από ένα παραπτώματα κατά τον έλεγχο (π.χ. άσκηση θήρας άνευ άδειας σε συνδυασμό με θήρα εντός καταφυγίου) τότε εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ακόμα και το 1,07% είναι πολύ.
Αν δούμε όμως ακόμα πιο καλά τα παραπάνω νούμερα και αφαιρέσουμε από τους παραβάτες τους 114 λαθροθήρες που κυνηγούσαν ΧΩΡΙΣ άδεια θήρας, όπου εξ’ ορισμού για όλους εμάς δεν μπορούν καν να χαρακτηριστούν έστω και τυπικά κυνηγοί, διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό των παρανόμων ΚΥΝΗΓΩΝ ανέρχεται μόλις στο 0,9%.

Στα ίδια περίπου συμπεράσματα καταλήγουμε αν δούμε και τα αποτελέσματα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που αυτή ανακοίνωσε σε 23.500 ελέγχους υπεβλήθησαν μηνύσεις σε μόλις 369 άτομα, κάτι που μεταφράζεται σε μόλις 1,57%. (Δυστυχώς δεν βρήκα αναλυτικούς πίνακες της ΚΟΜΑΘ μιας και πιστεύω ότι και εκεί το πραγματικό ποσοστό των παράνομων κυνηγών θα είναι κάτω της μονάδας).

κυνηγος παιδιΟφείλω βέβαια να διευκρινίσω ότι ως κυνηγός δεν είμαι ευχαριστημένος με έστω και έναν κυνηγό που παραβαίνει έστω και τον πιο ανούσιο νόμο και η προσπάθειες μου μόνιμα θα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά ευτυχώς τα νούμερα της θηροφυλακής για ακόμα μία φορά δείχνουν ότι οι παράνομοι μεταξύ μας είναι οι απειροελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Ο κανόνας λοιπόν είναι ένας, μοναδικός, αδιαμφισβήτητος και λέει ότι: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΣΤΟ ΘΗΡΑΜΑ, ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.

 Από: ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΧΕΙΡΩΝ