Μην πυροβολείτε τους Κυνηγούς

//Μην πυροβολείτε τους Κυνηγούς

Για την μείωση των θηραμάτων ευθύνονται κι’ άλλοι

(γράφει ο Βαγγέλης Ρίζος)

Το κυνήγι είναι ( και πάντα ήταν ) μιά δραστηριότητα νόμιμη. Οχι μόνο επειδή υπάρχει ένας νόμος που το επιτρέπει, αλλά και διότι ο νόμος αυτός βάζει κανόνες.- Καθορίζει τους χρόνους που επιτρέπεται, τα επιτρεπόμενα είδη θηραμάτων και τις θέσεις που ασκείται.

Οποιος μελετήσει το ισχύον νομικό και κυνηγετικό σύστημα θα καταλάβει ότι το κυνήγι ως δραστηριότητα δεν αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα αντιληφθεί , ότι για τη μείωση των θηραμάτων δεν ευθύνονται οι κυνηγοί αλλά ένα περίπλοκο σύνολο δραστηριοτήτων. Οι μονοκαλιέργειες, τα φυτοφάρμακα, η μόλυνση του περιβάλλοντος , οι πυρκαγιές των δασών και η δραστική μείωση των βιοτόπων, είναι μερικές απ’ αυτές.

Ακόμα και οι » οικολογούντες » δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι με κάποιο τρόπο δεν συμμετέχουν σε μία ή σε περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες. Αντίθετα οι κυνηγοί κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν τις επιπτώσεις τους. Κάνουν δενδροφυτεύσεις και εκτρέφουν θηράματα. Εμπλουτίζουν και βελτιώνουν βιοτόπους. Και πάνω απ’ όλα είναι αυτοί ( οι κυνηγοί ) που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν και να εξοπλίσουν τη θηροφυλακή για τη φύλαξη της άγριας χλωρίδας και πανίδας και όχι μόνο.- Κι’ όλα αυτά τα κάνουν για να διατηρηθούν τα θηράματα σε ικανοποιητικό αριθμό, ώστε να διασφαλισθεί διαχρονικά το κυνήγι τόσο γι’ αυτούς όσο και για τα παιδιά τους.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί που δυσφημίζονται όλο και περισσότερο είναι οι κυνηγοί. Ολοι οι άλλοι ρίχνοντας λάσπη στους κυνηγούς , περιμένουν από τη φύση ν’ αποκαταστήσει μόνη της τις καταστροφές που καθημερινά υφίσταται.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν υποχρέωση να οργανωθούν, ν’ αντιδράσουν και πάνω απ’ όλα να ενημερώσουν την κοινή γνώμη ότι για τη μείωση των θηραμάτων ευθύνονται τα φυτοφάρμακα, οι πυρκαγιές , ή μόλυνση του περιβάλλοντος και κυρίως η δραστική μείωση των βιοτόπων.- Να προτείνουν λύσεις και να ζητήσουν ν’ αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει.
Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται μιά καλή επικοινωνιακή πολιτική των κυνηγετικών συλλόγων.- Χρειάζεται να καταγραφεί και να γίνει γνωστή η δύναμή τους.Να ενημερώνονται πληρέστερα τα μέλη τους και να προβάλλονται οι θέσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. – Οα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε έστω περιοδικά ~ σε εφημερίδα της περιοχής μας – ειδική στήλη ή ένθετο φύλλο, που θα αναφέρεται αποκλειστικά στην ενημέρωση των κυνηγών και στην προβολή των θέσεών τους.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι του Ν. Φθιώτιδας μπορούν να αναθέσουν σε κάποια εφημερίδα της περιοχής μας την καθιέρωση ειδικής στήλης ή ένθετης σελίδας με κυνηγετικά θέματα. – Ας εξετάσουν την πρόταση αυτή τα Δ.Σ. των κυνηγετικών συλλόγων του νομού μας, και αν τους αρέσει ας την εφαρμόσουν. Αν δεν τους αρέσει ας προτείνουν κάτι άλλο.

Από | 2016-09-20T11:47:33+00:00 04/03/2013|Κατηγορίες: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ|0 Σχόλια